Lille fejring

IMG_5034 IMG_4933Vi fejrer idag, sådan lidt i småtingsafdelingen. Som jeg åbnede lidt op for her, har det været en hård periode, og dage blev desværre til uger. Vores lille pige sov dårligere og dårligere, det var en kamp at få hende til at overgive sig til søvnen, og som regel vågnede hun op efter blot 10 min, vildt ulykkelig og kunne kun formildes af mad. Vi fokuserede meget på den manglende søvn, for sulten kunne hun umuligt være, når jeg ammede 8-10 timer dagligt. Men den lille pige voksede kun i længden, ikke i bredden. 400 grams vægtstigning siden fødslen for fem uger siden. Alt omkring os sejlede, der var i den grad lagt beslag på vores tid, og det var mildest talt svært at få øje på, hvordan vores liv skulle hænge sammen.
Heldigvis er vi omgivet af vise damer, som langsomt begyndte at stille spørgsmål ved, om hun mon fik mad nok? Av, den gjorde ondt lige i moderskabet. Alle de timers amning, og så var det ikke tilstrækkeligt? Men det gav stof til eftertanke. I denne uge havde vi alle fået nok, nerverne var tyndslidte og følelserne hang udenpå tøjet. Min mor og svigermor rykkede ind med microovn, modermælkserstatning og en venlig men bestemt opfordring til at prøve at give hende flaske som supplement. Første portion røg ned i store, grådige slurke, ligesom alle de efterfølgende, vi har tilbudt hende. Hun har simpelthen været skrupsulten. Om det er mængden eller indholdet af min mælk, det er galt med, ved jeg ikke, men jeg er lykkelig for, at vi mandede os op til at være forældre drevet af mavefornemmelser fremfor sundhedspersonalets anbefalinger.
Jeg tør næsten ikke sige det højt af frygt for, at det blot er begynderheld, men vi har haft et skønt første døgn med modermælkserstatning på “dessertkortet”. Således har vi idag oplevet flere små milepæle, og da hun i formiddags helt selv dryssede i søvn i mine arme, tændtes der håb. Vi fejrer med donuts og håber på en ny verdensorden!

45 tanker om "Lille fejring"

 1. SofieW

  Kære Ida. Har vist slet ikke sagt ordentligt tillykke, så det er allerførst på sin plads. Dernæst tak for din store ærlighed. Jeg sendes lige lukt tilbage i babyboblen, selvom min søn nu er 4 et halvt. Vores første lange tid sammen mindede gevaldigt om jeres, lyder det til og jeg er fuld af respekt over, at du har overskud til at dele. Pøj pøj med jeres meget søde pige. Det er det vildeste og mest overvældende. De bedste hilsner Sofie

  Svar
 2. Irene

  Har noget tid fulgt dig, Ida. Hvor er du sej, at du deler det. Jeres forløb lyder som det vi var igennem for 5 år siden, med vores første barn. I 5 uger ammede jeg i, hvad der føltes som døgndrift og malkede ud, uden held, derudover gav vi erstatning til sidst. Men efter 5 uger var det nok og en sundhedsplejerske sagde, at en god mor ikke sad i brysterne. Det gjorde så ondt og jeg var så ked af det, men det var en god og vigtig beslutning. Jeg håber, at din beslutning giver jer lidt ro og at det hjælper med den i forvejen store omvæltning.
  Mange tanker!

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Ja, der er helt sikkert mange lighedstegn imellem vores forløb. 5 uger er også lang tid at holde ud!

   Svar
 3. Louise Oest

  Åh hvor kan jeg huske det – jeg havde masser af mælk, desværre var det skummetmælk og ikke fløde. Men hvad før er nævnt, en god mor sidder ikke i brysterne <3 følg din mavefornemmelse og det bliver nemmere, det hele bliver nemmere :) kram til jeres lille familie

  Svar
 4. Ida / Fashionlab

  Hvor er du dygtig til at skrive Ida! Og stort tillykke med sejren – I fortjener i den grad at fejre!

  Min kusine fødte tilbage i august, og hendes søn fik en hård start med bl.a. kolik. Han tabte sig rigtig meget i de første uger, og min kusine blev rådet til at droppe at amme, og fik klar besked på at han skulle have mad hver anden time – Også om natten! De var alle tre fuldstændig udkørte! Men efter noget tid vendte det, og nu er han verdens gladeste knægt, som tilmed har taget rigtig meget på! Og de er verdens lykkeligste forældre! Så Ida – I er på rette vej, og det her skal nok blive godt! :)

  En masse søde tanker i din retning!

  Svar
 5. Mette

  Kære Ida

  Hvor er det godt at høre, at der er noget der hjælper. Man skal ikke undervurdere bedstemødres indsigt, de ved trods alt et og andet :) I mine øre lyder det også som rigtig mange timer hun har ville amme. Men det er selvfølgelig meget individuel. Jeg har selv haft et par lynspisere, der (da der først kom styr på sagerne) fortærede deres ammemåltider på maks 5-10 min.
  Og igen, børn er forskellige, men Vigga har aldrig kunne skrue sin mave i de leggings, så der er måske nok noget om, at hun er lidt til den slanke side ;)

  Held og lykke med det hele. Det er ikke alt man selv får lov til at afgøre som forældre og hvis hun trives bedst med at få “dessertflasker”, så håber jeg for jer, at I kan slutte fred med det :)

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Nej, sådan nogle bedstemødre er gode at have :) Det er også så hyggeligt at læse om jeres søde af slagsen, på din blog.
   Snyd med dine små lynspisere ;)

   Svar
   1. Mette

    Ærlig talt, – jeg ønskede altid at de ville ligge der i lidt længere tid, så jeg kunne nyde den stille nærhed og slapperstunden i sofaen ;)

    Svar
 6. Modedullen

  Tillykke med babyen – og den lille sejr. Ikke at jeg på nogen måde er ekspert, men jeg havde selv stort set samme issues med min datter i sin tid. Har I fået tjekket tungebundet? Det viste sig nemlig at være vores problem. Et klip (efter 5 uger) og der var løst.

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Nej vi har ikke fået tjekket hendes tungebånd. Men så stor en ændring, som vi ser, tyder nu på at hun fint kan sutte, men at der ikke er meget mælk at komme efter.

   Svar
 7. Anette

  Hej Ida,
  Har i en del tid fulgt din blog, men har ikke været så god til, at smide en kommentar.
  Så først og fremmest, stort tillykke med jeres lille pige. Hvor er hun bare fin!
  Glæder mig til, at høre hvad hun kommer til, at hedde :)

  Og så til det med amningen, det er simpelthen sådan en hård nød at knække. Det er svært og hårdt og man drømmer sådan om de dejlige ammestunder i sofaen som alle snakker om. Men tror RIGTIG mange oplever at det ikke lige er sådan.
  Vores den første blev også “flaskebaby” efter nogen tids amning..og om lidt tid priser du dig lykkelig for jeres beslutning, og der er altså også rigtig mange fordele ved flasken. Du/I bliver meget meget mere overskuds forældre -hvilket smitter af på baby. Mads kan tage lidt over for dig. Og så selvfølgelig kommer hun til at tage det på hun skal og man ved altid hvor meget de nu har fået at spise!

  Nå, lang smøre.. :) håber det går!

  Rigtig meget held og lykke med hele Ida.

  Kh Anette

  Svar
  1. Rikke lundsgaard

   Husk på at det er ikke amning for enhver pris,rigtig god ide med modermælkserstatning,manglende søvn er tortur, meget klog mor og svigermor du har

   Svar
 8. Rikke lundsgaard

  Og jeg er en del af sundhedspersonalet, ;)) og på vores børneafdeling er mottoet til tider : det er ikke amning for enhver pris: tænker at du har nok næring i dit ammemælk, men der er bare ikke nok mælk, giver det mening?

  Svar
 9. Bodil

  Godt med kompetente mødre og svigermødre. Du skal ikke bekymre dig – din lille pige skal nok vokse og trives, også selv om hun vokser op på erstatning …

  Svar
 10. Marina

  Småting? Sødeste, Ida, jeg synes (fordi vores dreng også bøvlede enormt med ondt i maven og dårlig søvn), at det der er kæmpestort og bestemt værd at fejre! Kram til dig

  Svar
 11. Mette Volf

  Story of my life – Vi er lige kommet igennem FULDSTÆNDIG det samme.
  Føj hvor føles det bare som om ens allerbedste kæreste slår op med én ved hvert måltid, men til gengæld har jeg nu en mæt og glad pige, der for første gang i 4 måneder kan flade i søvn uden at skrige sig i søvn.
  Og ja jeg er simpelthen også ramt lige i hjertet over at jeg åbenbart ikke kunne mætte min lille pige – og endda selvom min ældste også var flaskebarn.
  Mette

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Nu, efter at vi er kommet godt i gang med flasken, har jeg ingen kvaler ved det overhovedet. Det svære var helt sikkert usikkerheden; om jeg ikke slog til, og at træffe beslutningen om at introducere flasken.

   Svar
 12. frksnupp

  Så godt at dere får sove endelig, alle sammen. Jeg har ikke lagt spor etter meg her tidligere, men har lest bloggen din en stund, og den er fin og inspirerende. OG-din lille pige er deilig, jeg blir nesten (bare nesten, min lille blir ett år neste uke) babysyk igjen. Det kan være tøft å måtte ty til flaske i tillegg til amming, det vet jeg alt om-men det er verd det, for alles del. Det er hardt, men nok aller hardest for mammahjertet. Den lille får det hun/han trenger uansett, og kjærligheten er viktigst. Så heia, heia og godt jobba til alle mammaer der ute som sliter med ammingen (og de som får det til)!

  Svar
 13. paintboxquilts

  Tillykke med din fine lille pige!
  Herhjemme er vi forældre til to glade flaskebørn. Efter et par ugers ammebøvl og efterfølgende malke/flaskekombi trak jeg en streg i sandet og drog et lettelsens suk. Ældstebarn kom på ren flaskekost. Og stortrivedes med det. Sund og rask og velsovende. Da yngstebarn ventedes besluttede vi os for at gå til flasken med det samme. Jeg forventede modstand fra omverdenen men mødte kun respekt og forståelse for en klar og oplyst beslutning.
  Flasken er ikke ideel men har sine fordele. Så slut fred med brysterne og nyd at du kan fodre din unge med intens øjenkontakt. Og nyd at far får lov at komme helt tæt på sin datter. Oplev roen ved at vide præcist hvor meget baby spiser. Se dit barn trives på den gode kvalitets øko-MME vi er så priviligerede at kunne tilbyde vores børn.
  Det skal nok blive godt. Det lover jeg.

  Rikke

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Jeg har indtil nu også oplevet flere fordele ved flasken, synes jeg. Bla øjenkontakt, som du nævner, fleksibiliteten, og at jeg ved med sikkerhed, hvor meget hun får at spise. Indtil nu ammer jeg stadig, men jeg er da spændt på, hvor længe hun gider det, hvis hun ikke får noget særligt ud af det.

   Svar
 14. Katie

  Ved ikke helt om jeg skal skrive det her, men jeg oplever i mit arbejde mange mødre som bliver lettede når de hører at der kan være en god forklaring på den manglende mælk/ lavere produktion. Som hovedregel hænger udbud og efterspørgsel sammen, men der er undtagelser :som f.eks kvinder med PCOS ( som du tidligere har skrevet om ) der simpelthen er i risikozonen for ikke at kunne lave tilstrækkeligt med mælk. også her gælder at ingen regler uden undtagelser, så det er ikke alle kvinder med PCOS , men risikoen er der. ( og det er videnskabeligt bevist). Rigtig flot, at du sætter dit eget behov for at være en fuldtidsammende mor til side og handler så fint på din datters signaler.

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Det har jeg også selv læst, og det kunne jo sagtens have noget med sagen at gøre. I hvert fald sætter hun store mængder flaskemad til livs!

   Svar
 15. mette

  Hej Ida. Åh din beskrivelse sender mig 6 år tilbage i tiden. En hård tid med ammeproblemer og ked baby. Mange har en mening om amning og flaske – men kun du ved hvordan din situation er. Godt med gode mennesker omkring dig der hjælper dig igennem. Krydser fingre for at der er lysere og lettere tider forude – ønsker alt godt. Vh Mette

  Svar
 16. Anita

  Åh Ida, hvor er det godt at høre at lillepigen får det hun har brug for – og dermed også jer i form af søvn og overskud :)
  Skønt at I fik den rette vejledning, nogle gange er det godt at lytte og få hjælp – selv ville jeg ønske at der havde været nogen for mig/os, da Karla bestemt heller ikke var nem og dit indlæg får mig til at tænke på om hun også var sulten…dog tog hun fint på, men søvnen, puhhh dét var hårdt!!

  Svar

Skriv en kommentar