Norske klejner

midtimellem-blog-madblog-opskrift-norske-klejner-hjemmelavede-citron-1 midtimellem-blog-madblog-opskrift-norske-klejner-hjemmelavede-citron-2 midtimellem-blog-madblog-opskrift-norske-klejner-hjemmelavede-citron-3 midtimellem-blog-madblog-opskrift-norske-klejner-hjemmelavede-citron-4 midtimellem-blog-madblog-opskrift-norske-klejner-hjemmelavede-citron-5 midtimellem-blog-madblog-opskrift-norske-klejner-hjemmelavede-citron-6Ahh, har haft en rigtig dejlig søndag med indpakning af julegaver, lys i adventsstagen og en enkelt gåtur udenfor i det rå vejr. Lige hvad jeg trængte til ovenpå et par tætpakkede dage både fredag og lørdag. Selvom min graviditet er forløbet fuldstændig glat og uden gener, kan jeg efterhånden godt mærke, at kræfterne bliver færre, og jeg hurtigere bliver træt. Så sådan en dag i roligt tempo med masser af indendørs hygge er lige, hvad jeg havde brug for.
Igår havde vi vores traditionelle klejne-koge-dag, og udover de traditionelle klejner, havde vi lyst til at forsøge os med en af mine julelivretter, de svampede norske klejner. De kan næsten konkurrere med bagerens, og hvis man alligevel har gang i en gryde palmin til almindelige klejner, er der ikke ret meget ekstra arbejde i at lave sådan en portion.

Norske klejner (10 stk.)
1 dl. mælk (gerne kærnemælk)
25 g. gær
50 g. smør
1 æg
25 g. sukker
et drys vaniljepulver
1/2 tsk. kardemomme
skal af 1/2 øko citron, fintrevet
250 g. hvedemel

Varm mælken indtil det er lunkent. Rør gæren ud heri.
Skær smørret ud i små stykker og rør det ud i mælkeblandingen.
Tilsæt æg, sukker, vanilje, citronskal og kardemomme.
Til sidst tilsættes melet og dejen æltes indtil den er glat og elastisk. Lad hæve lunt mindst 1 time.
Rul dejen ud i ca. 1/2 cm tykkelse og skær den ud i firkanter på ca. 5×10 cm. Midt i laves et langt snit, og den ene ende trækkes igennem dette, så klejnen får et vrid midtpå. Læg dem til efterhævning på en bageplade ca. 30 min.
Koges i palmin, 2-3 stykker af gangen, indtil de er gyldne. Lægges til afdrypning på fedtsugende papir.
Kagerne pyntes med glasur rørt op af flormelis, vand, citronsaft og gul frugtfarve og spises samme dag som de er kogt.

10 tanker om "Norske klejner"

 1. Mette

  Hvor overskudsagtigt med hjemmelavede norske klejner. Øj, jeg ville blive populær, hvis jeg diskede op med sådan nogle herhjemme ;)

  Svar
 2. Katrine

  Nøøj, hvor ser de lækre ud, og jeg har virkelig savnet en “ægte” (de er ikke lige så gode andre steder) norsk klejne fra Nordjylland, siden jeg er flyttet fra Dobbelt A til Aarhus. Jeg tror, din skønne opskrift skal afprøves på min fødselsdag på onsdag :-)

  De bedste decemberhilsener,
  Katrine

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Det kan jeg levende forestille mig! Uhm, de er altså også gode… Det har ikke været december uden et par stykker af dem.

   Svar
 3. linda

  jeg vil gerne adoptere din tradition – for hvor er den lækker og med mumsfaktor! ps: er meget glad for at høre om den gode graviditet <3

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Det er i hvert fald brand hyggeligt med sådan en kom sammen, hvor man i fællesskab frembringer et eller andet.

   Svar

Skriv en kommentar