Books books books

Jeg elsker at få anbefalet bøger, hvad enten det er af bibliotikaren, af venner eller på en blog. Udvalget er så stort, at det kan føles uoverskueligt at sortere i, for slet ikke at tale om de gange, hvor bogen slet ikke lever op til omtalen på bagsiden. Tsk tsk, den slags burde være forbudt. Derfor kan det være, at nogle af jer måske kunne være interesseret i at høre, hvad der ligger på mit sengebord netop nu?
Jeg lavede en lignende liste i sommers og kan stadig varmt anbefale flere af bøgerne herfra. Den vanvittige Fjolsernes forbund fik mig til at sprutte af grin, Easter Parade fik tårene til at trille og Tæskeholdet banker på er snart klar til en genlæsning. Hov, hvordan udviklede denne liste sig til ren americana? Anyway, tre virkelig gode læseoplevelser, og så må jeg opveje det ved at fokusere på lidt danske udgivelser idag.

Gengangeren: Jep, Samme dag næste år er på listen igen. Jeg nåede ikke at læse den i sommers, så giver den et forsøg mere.

Den danske: Sten, saks, papir er nyeste udgivelse fra Naja Marie Aidt. Romanens hovedperson er Thomas, og det er fra hans perspektiv, vi får hele historien fortalt, og hermed bliver der også spillet os et puds mht. om hans opfattelse og perspektiv er gyldigt eller kan anfægtes. Bagsiden lover et indblik i mænd, myter og store familier, og hvem kan ikke bruge lidt af det?

Den absurde: Nete, hovedpersonen i Mathilde Walter Clarks Gips, er gift med Jan i et noget anstrengt ægteskab. Som afløb for sin frustration påfører Nete Jan skader, og man kan ikke lade være med at trække på smilebåndet over hendes alternative håndtering af den øretæveindbydende ægtemand. Også passagerne hvor Nete gennemskuer og spidder hendes lommepsykolog af en veninde er virkelig morsomme. Let letbenet, men ganske underholdende. Jeg er halvvejs igennem, og glæder mig til at finde ud af, hvordan det skal gå furien fra Birkerød.

My guilty pleasure: Der er ingen tvivl om, at den litterære værdi kan diskuteres indenfor denne genre, men jeg kan sluge doku-krimi-biografier på no time. Blandt mine favoritter er Mordet på Peter Bangs Vej af Peer Kaae og Birkedal af Peter Øvig Knudsen. Sidstnævnte klart den mest gennemarbejdede og veldokumenterede, men ikke desto mindre er de lige spændende læsning. Indenfor denne kategori kan man virkelig støde på nogle fusere, fyldt med konspirationsteorier, rygtedannelser og vilde ideer. Karen – Gansterpige under besættelsen skulle være i den mere lødige ende. Det er historien om arbejderpigen Karens udvikling fra sabotør under besættelsen til lyssky kriminel under dække af at tjene fædrelandet i modtstandsbevægelsen, og de udviskede grænser herimellem.

Hvilke bøger kan I anbefale?

13 tanker om "Books books books"

 1. Slinkys skaberier

  Jeg får læst meget lidt efter at være blevet mor, men
  Er nu så småt igang igen.

  Jeg kan klart anbefale “Room” (eller Rum), en historie om en dreng der bliver født og vokser op de tre første år af sit liv i et lillebitte værelse – uhyggelig, sjov og rørende historie.

  Ellers har jeg for nyligt læst MC Einars biogrsfbiografi, den var virkelig god, spøjs historie om en pudsig fyr.

  Svar
 2. ulla

  De bedste bøger jeg fik læst sidste år er “Øen” af Victoria Hislop og “Karitas uden titel” og “Karitas kaos på lærred” af Kristín Marja Baldursdóttir. Alle bøger jeg bare ønskede ville fortsætte uendeligt.

  Svar
 3. Memento Vivere

  Jeg kan helt klart anbefale “Bogtyven” af Markus Zusak. Den foregår under 2. verdenskrig med Døden som fortæller af historien. Hovedpersonen er en 9-årig pige, der stjæler bøger. Selvom fortællingen foregår under krigen, er bogen også fyldt med varme og humor.

  Og ellers skal jeg da vist anbefale dig at blive bruger af http://www.goodreads.com. Der kan du samle dine læseoplevelser og også få anbefalinger til nye læseoplevelser baseret på, hvad du tidligere har læst…

  Svar
  1. Ditte

   Vil bare lige liste mig ind og give fuldstændig ret i at Goodreads er genial.
   – Selvom det nok har ligeså meget med ordenssans og det der med at lave lister og bla bla bla der er det smarte ved det.

   Svar
 4. Marie-Louise

  Jeg synes også at Karitas bøgerne er de mest fantastiske bøger jeg har læst. Derudover er Haruki Murakami også god for virkelig gode bøger.god ide med nogle anbefalinger :-)

  Svar
 5. Anonymous

  Jeg kan ikke anbefale denne bog nok. Til dato er “vindens skygge” stadig den bedste bog jeg har læst. Her alt hvad der skal til af intriger, spænding og kærlighed, for at glemme det triste danske vintervejr.
  Er du til skæve og finurlige historier, så kan jeg også anbefale “Kafka på stranden”. Skør, skøn og tankevækkende.
  Hvis ikke du allerede har haft fungerende i den, må jeg også lige nævne “Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt”. En morsom og livsbekræftende historie.
  Under alle omstændigheder – så – rigtig god læselyst.
  Trine

  Svar
 6. Helene Agerskov

  Min suverænt bedste læse (lytte) oplevelse sidste år var Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt. En svensk debutbog og jeg ved jeg langt fra er den eneste der grådigt afventer mere fra den kant.
  I mellemtiden læser jeg The casual vacancy af Harry potters mor :-)

  Svar

Skriv en kommentar