Svigermors guldklumper

Inspireret af Christina fik jeg lyst til at bruge piskefløden, som jeg fik fra Karolines køkken, til at koge flødekarameller.
Jeg har tidligere skrevet om min svigermors lækre flødekarameller, men har i lang tid været i tvivl om, hvorvidt jeg skulle fjerne opskriften fra bloggen, fordi karamellerne ikke altid blev vellykkede. Smagen fejler ikke noget, men det er svært at ramme den helt rette konsistens, hvis man blot følger tidsangivelsen på ca. en time. Bliver den for blød, er den umulig at skære ud, klistrer sammen og må opbevares i køleskabet. Omvendt er en hård karamel ikke nogen fornøjelse for hverken tænder eller kæber.
For noget tid siden læste jeg et tip fra Mette Blomsterberg, som jeg siden har afprøvet en del gange, og hver gang er karamellerne blevet helt perfekte. Jeg synes, at karameller skal være lige dele chewy og bløde, og så er det vigtigt at de ikke klistrer og kan skæres i fine stykker. Derfor kommer her den reviderede udgave af opskriften på flødekarameller, med Mette Blomsterbergs tip til kogningen, så de bliver vellykkede hver gang.

Svigermors guldklumper:
5 dl. piskefløde
250 g. sukker
125 g. glukose
1/2 tsk. vaniljepulver eller 2 tsk. godt havsalt (husk at gemme lidt til pynt)

Fløde, sukker og glukose kommes i en gryde og varmes op til kogepunktet på lav varme. Massen bliver meget varm og kan nemt brænde på, så hav tålmodighed. Husk at røre rundt af og til, især mod enden, hvor den kræver lidt opmærksomhed. Brug et stegetermometer og lad massen koge indtil den når præcis 122 grader, hvor den tages af varmen. Det tager tid at nå fra 105-115, men herefter går det stærkt, så det gælder om at være vågen. Når temperaturen er 122 grader, er det tid til at smagssætte karamellen, enten med klassisk vanilje eller det overraskende lækre havsalt, og til sidst hældes den op i en form beklædt med bagepapir. Lad massen køle af et par timer, inden den skæres ud i små bidder. Kan opbevares ved stuetemperatur.

25 tanker om "Svigermors guldklumper"

  1. Julia Hausfrau

   Tror faktisk også det gør en stor forskel at sukkeret smeltes sammen med fløden, for i den opskrift jeg brugte skulle sukkeret smeltes først, og så bliver det let meget mørkt. -Med en snert af brændt smag til følge. Må klart prøve den her. Ved du om om man efterhånden kan få glukose i supermarkedet, eller skal man på apoteket/matas?

   Svar
  2. Ida

   Det tror jeg, du har fuldstændig ret i! Har haft samme problem engang jeg skulle lave sirup, hvor sukkeret skulle smelte til karamel først, det smagte rigtig brændt.
   Jeg bruger Heibergs glukose, det køber jeg i Brugsen. Dansukker har også lanceret noget, så det er slet ikke svært at skaffe længere.

   Svar
 1. Mille

  Tak fordi du deler – jeg prøvede at lave karameller efter en opskrift med kondenseret mælk, men de blev ikke karamelagtige:/ Det er nok lidt en øvelses kunst for jeg husker også at jeg lavede det som barn i klubben og det blev godt efter et par gange:)

  Svar
  1. Ida

   Ihh, det havde jeg ellers også tænkt, måtte smage lækkert. Men med alm. fløde bliver det nu stadig cremet og lækkert.

   Svar
 2. Camilla (Fru Millas Cupcakes)

  Jeg har også erfaret at hvis men bruger et sukkertermometer, så får man perfekte karameller.

  Også har jeg lært at man kan ikke bruge rørsukker istedte for alm. sukker, så får man bløde karameller, selvom man når de 122 grader.

  Svar
 3. Pingback: lakridskarameller | Badelma-badutski

 4. BIrgitte

  Nøj, de er gode. Lavede dem i går og de er totalt lækre – har nemlig prøvesmagt dem her til morgen FØR morgenmaden! Men det tager dæleme lang tid at nå op på 122 grader så tålmodighed er påkrævet. Men så får man også PERFEKTION!! Suveræn opskrift. Tak for det. :-)

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Det tror jeg ikke umiddelbart, glukosen er med at give karamellen den rette konsistens. Min rema har en billig glukosesirup til 15 kr, så det er hverken dyrt eller svært at få fat på. Hvis du gerne vil have lakridssmag, kan du uden problemer tilsætte lakridsgranulat eller lakridssirup mod slutningen. God fornøjelse :)

   Svar

Skriv en kommentar