Klagesang

Jeg har været meget i tvivl om, om jeg skulle skrive dette indlæg, men jeg har besluttet mig for at gøre det. Både fordi en blog skal være i både gode og dårlige tider, men også fordi jeg forestiller mig, at jeg langt fra er den eneste med denne problemstilling, som kan bruge både gode råd og et sted at råbe øv.
Jeg har vidst i en del år, at jeg har pco, men jeg har aldrig betragtet det som andet end et irriterende gene. Nu vil omstændighederne, at jeg er nødt til at tage det mere alvorligt, og ikke mindst være lydhør overfor de seneste års nye viden om kostens store betydning for kroppens balance. Derfor er jeg i gang med en kostomlægning, som dybest set består af mange flere proteiner, end jeg er vant til, og nul sukker, hvede, rodfrugter og hurtige kulhydrater generelt. Hvilket vil sige alle mine livretter. Jeg klør på med krum hals, men det er et tab for mig og noget, jeg kan mærke, jeg er rigtig ked af. Disse ting er for mig ikke kun forbundet med velsmag, men også glæden ved selv at tilberede den hjemme, afprøve nye opskrifter, og nydelsen ved at købe et ekstravagant måltid ude. Jeg ved ikke noget bedre end at finde en himmerigsmundfuld et uventet sted eller at bruge en hel lørdag i køkkenet med masser af smør og sukker. Lige nu føler jeg mig meget begrænset, og jeg har mest af alt lyst til at slå mig i tøjret og være rebelsk, selvom jeg udemærket godt ved, at der ikke er andre end mig selv at gøre oprør imod.
Det får betydning for bloggen på den måde, at opskrifterne bliver betydeligt færre, fordi ovenstående fødevarer er udelukkede. Jeg er i gang med at afprøve forskellige pco venlige opskrifter, og selvom det er i blandt dem, jeg skal finde mine lyspunkter som gør det tåleligt, er det dybest set pseudomad, som ikke kan måle sig med originalen.
Det er stadig ret nyt for mig, og der er en hel del gamle vaner og tankesæt som skal tages op til revision. Det er hårdt og det er træls, men jeg glæder mig til den dag, jeg kan se resultater af den ændrede kost. Det skal nok komme, men lige nu havde jeg mest af alt brug for lige at fortælle jer om de ændrede spilleregler og komme med en lille klagesang – så skal de lyserøde briller nok være på igen imorgen.

72 tanker om "Klagesang"

 1. RUMLIGHED

  Kære Ida.

  Jeg har hørt lidt om pco, og kender flere som har det!

  Da jeg fik graviditetsbetinget sukkersyge, følte jeg faktisk min livskvalitet dalede- så jeg forstår dig fuldt ud!
  Jeg mistede også lysten til at bage, for helt ærligt det er sgu da ikke det samme når man ikke selv må smage!

  Men jeg syntes det er fedt du har vælger at gøre det- for som du siger ” du gør det for dig selv!

  Jeg glæder mig til at se dig på søndag;)

  Svar
 2. Kirsten

  Kære Ida.

  Jeg forstår dig udemærket godt! Jeg er selv allergisk over for mælk, og da det gik op for mig, at jeg var nødt til at ændre min kost og min livsstil, gik jeg nærmest i baglås, og det eneste jeg kunne fokusere på var A L T det, jeg nu måtte undvære! Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det måske ikke var så slemt endda! Faktisk på mange måder helt ok at undvære mælk og skære ned på hvedemel og sukker! Blandt andet fordi, jeg kunne mærke, at jeg fik det bedre. Min negative reaktion på at skulle undvære mælk, var nok ikke så meget møntet på det, at jeg nu skulle undvære mælk! Men allermest det, at jeg ikke kendte mine alternativer! Når nu jeg skulle undvære mælk, tænkte jeg: Ja, så kan jeg bare sidde og se på, mens alle andre spiser en is! Og det gjorde mig så sur! For jeg kan altså godt lide is:-)
  Men da det gik op for mig, at der ikke var så meget jeg skulle undvære, og der var en masse helt ok substitutter, blev jeg straks mere positiv og syntes alligevel ikke, at det var så uoverskueligt! Og så fandt jeg også ud af, at jeg godt engang imellem kan drikke en cafe latte, uden at der sker så meget ved det. Det skal bare ikke gøre det hver dag, jeg gør det! Jeg håber for dig, at du kan se lidt mere positivt på det, når du opdager alle de madvarer, du nu kan spise i stedet:)
  Kender du sund mums? Der er i hvert fald nogle opskrifter, der er allergivenlige! Jeg har også en opskrift på et yoghurtbrød på min blog (dog med hvedemel, men det kan du helt sikkert udskifte til majsmel), og det er altså virkelig lækkert! Kære Ida – op med humøret! Jeg er sikker på, at DU nok skal komme igennem det! Og komme af med din PCO. I øvrigt tænker jeg også, at du måske kan se det her med at skulle undvære så mange af de lækre ting, som noget, du skal gøre for en periode og IKKE resten af dit liv. Jeg er med på, at du selvfølgelig ikke skal falde tilbage til de samme vaner, men når du er kommet din PCO til livs, så er det vel ok, at du spiser lidt lørdsagslik og bager en kage med smør?

  Mange kærlige hilsner og tanker til dig fra Kirsten

  Svar
  1. Ida

   Kære Kirsten
   Tak for al din umage med at skrive sådan en lang kommentar!
   Lige nu anskuer jeg det her som en kostomlægning, og ikke en kur som kun varer en periode. Men jo, mon ikke der skal være plads til at slække lidt på principperne en sjælden gang imellem.
   Mange hilsner
   Ida

   Svar
 3. Mette

  Jeg kan godt forstå at det føles træls. Jeg har også PCO og ændrede min kost da jeg gerne ville være gravid. Forud gik mange timers studier af hvad man “må og ikke må” og jeg endte med en løsning, hvor jeg tillod brød og nogle typer almindelig guf (f.eks. chokolademousse og M&Ms) i weekenden, men jeg sørgede for altid at kombinere brød/guf med fedt og protein, så blodsukkerudsving blev undgået. Til gengæld skruede jeg meget op for træningen, hvilket bedrer musklernes insulinfølsomhed og dermed giver bedre mulighed for også at spise almindelige ting. Resultatet var for mig (på trods af at jeg ikke kørte en streng kur) at jeg blev gravid efter 2,5 måneds “kur” og slap for den fertilitetsbehandling jeg ellers var indstillet til.

  Nu aner jeg jo ikke hvad dit mål er og måske er det slet ikke et alternativ for dig at “skrue” lidt på kostplanen. Under alle omstændigheder vil jeg bare ønske dig held og lykke med dit projekt. Det er sejt du gør det og klagesange er fuldt forståelige – man vil jo bare helst selv bestemme over hvad man spiser og ikke “styres” af en sygdom/ubalance.

  Lykke til!

  Svar
  1. Ida

   Hej Mette
   Hvor er du sej! Jeg har også, efter mange års pause, genoptaget min træning, så jeg føler mig godt på vej. Det er interessant at høre, at du har tilladt dig selv små fristelser, jeg overvejer, om det mon ville fungere for mig. Måske når de nye vaner er helt på plads. I så fald skulle det i hvert fald være cafe besøg med tilhørende kage, bare en sjælden gang imellem ;)

   Svar
 4. Marina

  Å Ida.

  Det kan jeg sørme godt forstå er svært, sådan ville jeg også selv have det.

  Alligevel tænker jeg at du efter noget tid måske kan vende det til noget positivt og opfinde nye livretter. Jeg kan huske at en af verdens mest læste og elskede madbloggere fik gluten allergi og gik helt i sort men nu er hun jo stjernelykkelig både fordi hun pga. kosten har det meget bedre og fordi hun har fået en nødvendighedsbetinget grund til selv at opfinde nye opskrifter fremfor bare at bruge dem fra bøgerne.

  Det behøver selvsagt ikke ende som sådan et lyserødt eventyr, men det er jo muligt at det efter noget tid bliver mere til at holde ud, sådan er det jo tit.

  KRAM

  Svar
  1. Ida

   Jeg tror bestemt også, at det nok skal blive godt. – Dette er et udtryk for mine følelser lige nu og her, hvor jeg savner. Af positive ting kan jeg fx. nævne, at jeg aldrig har følt mig så dejlig, langvarigt mæt som i denne uge med masser af proteiner.

   Svar
 5. Julia Hausfrau

  Nøj, hvor kan jeg godt forstå dig Ida! Jeg har meget samme oplevelse med mad som dig. Det er meget mere end bare brændstof, det er en nydelse og en oplevelse. Men! -jeg er helt sikker på at du med dine madevner nok skal kunne frembringe helt fantastiske retter og bagværk som overholder de nye spilleregler. Og jeg glæder mig til at læse om dine eksperimenter :) Jeg ved en smule om PCO, men ikke så meget. Er det sådan at du med hjælp af kosten måske kan blive det helt kvit, og så kan du spise “normalt” igen, eller hvordan?

  Svar
  1. Ida

   Nej, dette bør være min nye kost. Men med den rette kost kan man spise sig af med mange af de generede symptomer, men det er nødvendigt at holde fast i kosten.
   Mad er helt bestemt mere end bare brændstof, og jeg håber, jeg bliver fortrolig med nogle nye fødevarer.

   Svar
 6. Michelle

  Hej Ida!

  jeg kan sagtens sætte mig ind i, hvor hårdt og træls det må være. det handler jo ikke kun om, at man har lyst til søde sager og god mad, men også alt det sociale, og om identitet faktisk. jeg er f.eks. kendt som hende, der bager mega gode kager (blandt andet), og du er jo kendt for at være hende, der laver masser af fantastisk mad. Så jeg kan godt forstå, det er hårdt.

  Ane Katrine, som var med hos Karolines har glutenallergi (og er også laktoseintolerant) – jeg ved ikke noget om PCO, men det kan være det er de samme madvarer I ikke kan tåle? Du kan tjekke hendes madblog ud her http://www.frimad.dk – det ser nu slet ikke så tosset ud.

  Klem til dig!

  Svar
 7. Miriam

  Jeg ved ikke noget om noget, men det lyder øv, og det skal der eddermame være plads til at sige. Jeg siger øv med dig og håber, du finder lidt glæde ved situationen i sidste ende.

  Svar
 8. Katja

  Jeg har en svigerinde med pco, der har søgt stor inspiration i http://www.frkskrump.dk ’s opskrifter. – Og jeg kan sige, at det stadig er en fornøjelse at spise hos hende :-), selvom der er mange regler at følge mht. ingredienser. Held og lykke med omlægningen!

  Svar
 9. Maria

  Hvor kan jeg godt forstå dig, har faktisk lige haft en snak med min rigtig god veninde som også har pco og som står med præcis samme tanker som dig. For et par år siden lavede hun helt om på sine kost og motions vaner, og endte faktisk med at blive helt symptomfri. Desværre er symptomerne vendt tilbage og hun står nu og vil prøve igen, hun ved det kan lade sig gøre -men for søren hvor er det hårdt at skulle lave så meget om på noget, som man holder så meget af. Hun drømmer om på et tidspunkt at kunne blive gravid, tror det er hendes motivation. Hepper på jer begge ;)

  Jeg håber du finder en god balance, og som Julia siger med dine madevner skal du nok kunne finde på noget rigtig lækkert.

  Svar
  1. Ida

   Tak for din søde kommentar, Maria!
   Skal det forstås sådan, at din veninde vendte tilbage til sine gamle madvaner, da hun blev symptomfri? Som jeg forstår det, skal man regne med at dette er en varig kostændring, og det bekræfter din historie jo, hvis jeg har forstået dig rigtigt.

   Svar
 10. Ditte

  Hej Ida,
  Jeg døjer selv med PCOS, så jeg kender godt din problematik. Jeg fik hjælp på den måde, at jeg fik metformin som hjalp mig med min insulin resistans og så ændrede jeg kosten. Jeg fulgte mange af principperne fra LCHF, dog ikke med den helt ekstreme fedtmængde.
  Jeg tabte mig 25 kg og ved sidste blodprøve var mine tal “normale”. Det var så fedt at opleve at alt sliddet gav gevinst. Det gav så så meget gevinst at jeg endte med 9 måneders rund mave, men det er jo en anden snak…
  Ligesom dig fandt jeg det så svært at skulle væk fra alt “det gode”, men med tiden fandt jeg nye goder og så gav jeg mig selv løs snor en gang i mellem. Så smager det hele meget bedre!
  Held og lykke med det hele.
  /Ditte.

  Svar
 11. sannepkunst

  Øv for dig Ida, forstår dig så godt. Med en dreng der som lille havde gluten allergi, ved jeg hvor indgribende det kan være.
  Hepper på dig og er sikker på, at med de evner du har i et køkken, så skal du nok få tryllet lækkerier frem.

  Svar
 12. Linsens

  Kæreste Ida, hæng i det bliver lettere med tiden. Jeg har spist efter Kiss kuren i over 3 år nu og jeg ved lige hvordan du har det. I starten er det svært, jeg følte mig begrænset og især hvis vi var ude eller skulle til fest. Glemmer aldrig den første jul hvor jeg sad med min “perlebyg ala mande” og så langt efter alle de andre lækkerier. Jeg har en masse tips og råd, til hvordan du ikke bare overlever men også lærer at leve med denne kostomlægning. Hav altid lidt i tasken hvis du pludselig bliver sulten, for det er umuligt at købe noget uden kulhydrater på en tank stadion!
  Jeg har altid en lille beholder mandler og andre nødder, en Isis lækkerbar er også god at have i tasken. Et godt mellemmåltid kan være en ostehaps og en frisk gulerod.
  Derhjemme skal du også have et lager af nødder, Isis is (der er 3 varianeter), mørk chokolade (jeg spiser 86 % da en plade 70 % ryger alt for hurtigt ned her).
  Har du brug for flere råd så send mig endelig en mail, kig også forbi min blog har tidligere skrevet et par indlæg omkring PCO.
  Jeg lover dig det bliver lettere med tiden, du skal bare se mulighederne fremfor forhindringerne.
  Held og lykke med det.
  Knus og kram Line

  Svar
  1. Ida

   Jeg kan godt huske, at du har skrevet om pco. Og jeg vil sige, at jeg ikke er opgivende, blot inde i en slags sørgeperiode. Men også optimistisk.
   1000 tak for din søde kommentar, måske jeg benytter mig af dit tilbud :)

   Svar
 13. helle

  Hej Ida
  Jeg kender ikke noget til PCO, men følte at jeg bare måtte skrive til dig omkring LCHF. Jeg lever nu helt af egen fri vilje efter denne kosttype og det er så dejligt. Og jeg ved at der er mange med PCO, der har glæde af den form for kost. Jeg blev i tidernes morgen mega-inspireret af Jane – så jeg håber, du har mod på at tjekke hendes blog ud: madbanditten.dk. Måske du allerede kender den og ellers god appetit og held og lykke med projektet, som jeg håber ikke bliver så uoverstigeligt som først antaget. Håber du finder dig til rette med ny mad.
  Kærligst
  Helle

  Svar
 14. Snullemor

  Kære Ida – sikke noget – hvordan fandt du frem til at du har denne lidelse? Jeg håber at din nye kost gør så meget godt for dig, at det opvejer alle afsavnene… godt at du må få mørk chokolade i det mindste! Jeg kan også køre en 70% ned på no time, som Linsens skriver.. måske er jeg også klar til 86%… engang kunne jeg kun spise lys chokolade, nu synes jeg det smager dårligt, og foretrækker 70% – så din krop vil sikkert belønne dig, med at ændre smagsvaner og nye livretter vil komme til… De bedste ønsker herfra : )

  Svar
  1. Ida

   Tak :) Og ja, der er bestemt lyspunkter; jeg må holde fast i både min mørke chokolade, cola light og cremeost, så jeg kan forsøge mig med alternativ cheesecake!

   Svar
 15. by.bak - interior & lifestyle blog

  Jeg vil bare sige et par enkle ting til dig søde Ida:
  1) Find en diætisk og invester i den hjælp, du kan få der igennem. Det skal være en, der er pragmatisk nok til at anerkende dit behov for at gøre plads til visse ting. Asketisk livsstil fører jo ingen vegne – men disciplin tilført pragmatisme, det er vejen frem.
  2) Synes det er super dejligt, at du lige deler dette med os andre – både fordi at ingen af går rundt og bilder os ind, at alt er rosenrødt hos andre og fordi jeg tror på, at du kan få nogle input fra læsere, som måske kan sætte tingene i perspektiv.
  3) kan varmt anbefale at kigge i diverse vegetarkogebøger, for der er smage, som vi andre kartoffelspisere, går glip af, og som tager røven på en, når man så prøver. Linser, kikærter, quinoa – top lækkert, mættende og stop fyldt med proteiner.

  Pøj pøj videre :-)

  Svar
  1. Ida

   1) Du har helt ret! Jeg dur bestemt ikke til afholdenhed, dertil er jeg alt for meget livsnyder!
   2) Igen har du ret, der er kommet flere gode tips frem.
   3) Det vil jeg prøve, tak!

   Svar
 16. Mille

  Ih og øv Ida – det lyder bestemt hårdt og træls, men vi er i hvert fald en pæn stor flok her i det virtuelle der står klar til at støtte dig og hepper! Måske du på en måde kan bruge bloggen mere til projektet.. – jeg vil meget gerne læse om opskrifter fra din nye mad! – Masser af tanker kh mille.

  Svar
 17. Tanja Agesen

  Kære Ida

  Jeg kender det desværre alt for godt. Jeg har selv haft PCO i mange år, og jeg har været meget træt af følgevirkningerne bl.a. overvægt, hovedpine og humørsvingninger.
  Siden maj 2012 har jeg spist efter KISS-principperne. Jeg har købt flere kogebøger og lånt en del på biblioteket. De var alle med til at guide mig i den rigtige retning. Det bedste jeg dog har gjort, er at bestille tid hos diætist Hanne Juhl på Kostklinikken Sovi i Tåstrup. Hanne lavede en kostplan til mig og kunne forklare alle principperne i KISS-kost. Hun gav mig desuden en regl, der hedder 80-20……80% af tiden følger jeg principperne, og 20% af tiden kan jeg tillade mig at spise efter mine lyster :) Se det som en motorvej, hvor der er en masse afkørsler, du kan vælge at tage en afkørsel, men husk altid at vende tilbage til motorvejen med KISS-kosten.

  Min kostomlægning har virkelig givet pote. Jeg har tabt mig 20 kg og en masse andre følgevirkninger er jeg også blevet kvit.

  Mvh. Tanja

  Svar
 18. Trine-Emilie

  Kære Ida. Min Blog er så godt som død, tidsmangel.. Men jeg følger stadig med i din fine blog.. Jeg vil bare sige at jeg har selv PCO og kæmper KÆMPER virkelig. Hvis du skulle få lyst, så vil jeg hellere end gerne maile med dig, mht til støtte, opskrifter og tips.. Jeg har en lang række bøger osv.. Så smid en mail, hvis du en dag får lyst:-) emilie87@live.dk

  Kærlig Hilsen
  Trine-Emilie
  fra FlyvLilleFugl

  Svar
  1. Ida

   Hej Trine-Emilie!
   Sikke et dejligt tilbud, måske jeg vil benytte mig af det, når jeg har fået lidt mere overblik. Der er også mange fora på nettet, men jeg kan godt have mine tvivl mht. pålideligheden af nogle af dem. Så det er godt med troværdige kilder :)

   Svar
 19. Simone

  Øv øv.. Tænker på dig, og er sikker på du nok skal finde små lyspunkter :-)
  Vi hepper på dig, er selv helt vild med din blog og dine skønne billeder.
  Simone

  Svar
 20. Anonymous

  Hej Ida.
  Jeg er sådan en af dem, der har fulgt dig uden rigtig at give mig til kende, men dit indlæg fik mig til at sende en kommentar i din retning!
  I slutningen af maj besluttede jeg mig for at ændre min livsstil markant (det er først set i bagspejlet, at jeg forstå, at det var den beslutning jeg tog den gang), det var ikke sygdom, men min vægt, der satte mit “projekt” i gang, og pludselig tog det hele om sig, og hen over sommeren tabte jeg mig 20 kilo ved at omlægge min kost og træne.
  Jeg ved godt, at dine følelser er præget af, at du ikke selv har taget beslutningen om at spise anderledes, og det gør selvfølgelig en enorm forskel. Jeg tror, at det jeg prøver at sige er, at jeg aldrig i mit liv (inden maj) havde troet, at jeg kunne finde lækre alternativer og blive glad for alt det nye, jeg begyndte at spise, men faktum er, at jeg den dag i dag slet ikke savnet noget af det, og det jeg savner aller mindst, er underligt nok det, det var allermest syndigt -hvidt brød, pasta osv….
  Jeg kan godt fornemme, at du som udgangspunkt nok har en større passion for mad og at lave mad, end jeg har, men jeg tror, at det på sigt vil gøre dig så meget andet godt, at du vil komme til at se anderledes på det.
  Jeg håber, at det jeg her har skrevet, bliver læst som det var min hensigt.
  Og nu jeg alligevel skriver, vil jeg gerne lige tilføje, at jeg er ivrig følger af din blog, og at du gør det godt! ;-)
  Lotte

  Svar
  1. Ida

   Hej Lotte!
   Tak for din grundige kommentar, og rart at høre fra dig :)
   Hvor er du sej, godt gået! Jeg vil virkelig håbe, at jeg kan få det ligesom dig – at komme udover savnet fordi kroppen har fået det bedre uden alt det skidt. Det ville være fantastisk.

   Svar
 21. SofieW

  Hej Ida,
  Tak for et fint indlæg. Det lyder hårdt. Jeg ville bare, som jeg kan se, det er sket længere oppe, henvise til bloggen madbanditten.dk – hvor der blandt andet er mange opskrifter på blodsukkervenligt guf og hvor fokus er på lækker mad og kvalitet og nydelse uden fx korn og sukker og uden fokus kommer på tab.
  God fornøjelse og pøj pøj – og tak for en rigtig fin blog /Sofie

  Svar
 22. Kreativista i Boligrum

  Sødeste Ida. Det jeg virkelig har værdsat i Blog-land har været anonymiteten og her går du virkelig ind over de inderste følelser og det som sidder helt inde i dig. Jeg husker tydeligt da jeg var i behandling, det er rart at komme ud med de ting som virkelig rummer så meget.
  Jeg tager virkelig hatten af for din åbenhed – angående PCO levede jeg i en periode som PCO syg under min behandling (har ikke PCO, tværtimod har altid vejet for lidt og lagt med et BMI som undervægtig). Det handler om motivation i form af et mål du skal sætte for dig selv, jeg er sikker på du klarer opgaven og dine øjne åbnes for en helt ny Verden.
  Jeg hepper på dig herfra og tænker på dig.
  Stort klem

  Svar
 23. Tine

  Kæreste Ida! Det er altså bare helt okay også at poste den slags indlæg. Og jeg vil som Mille siger også hjertens gerne følge med i dine nye spændende opskrifter, som jeg er helt sikker på du nok skal finde frem til:)

  Mange kram fra Tine

  Svar
 24. Fru Schou

  Kæreste Ida,
  Jeg er sikker på at du, med din kreativitet, nok skal finde på nogle lækre retter der passer ind i den nye kost! Du er jo et meget positivt og optimistisk menneske, og jeg er sikker på at du nok skal klare udfordringen! Du skal bare lige have tid til at forlige dig med tanken.
  Jeg kender slet ikke til PCO,, så jeg ved ikke meget om hvilken indvirkning det har på dit helbred!
  Jeg med hepper på dig, du er sej;-)
  <3

  Svar
  1. Ida

   Du sætter de helt rigtige ord på det: tid til at forlige mig med det. Og så skal det også nok blive godt – den første uges tid er fx. gået over al forventning.

   Svar
 25. Maiken

  Om nogen er du livsnyder (hvilket er en umådelig god evne), så jeg er sikker på du finder vejen frem mellem regler og begrænsninger om end det nok bliver både hårdt og svært. :)

  Svar
 26. Anonymous

  Jeg har selv PCO så synes da bare det er så fedt og kunne følge dig med de opskrifter du finder på. Jeg hepper på dig:-)Kirstine

  Svar
 27. Marian N. Larsen

  Jeg kan godt forstå det er noget bøvl – men jeg er sikker på, at det bliver en kreativ køkkenudfordring for dig så du stadig kan gi los i køkkenet – men bare med lidt andre råvarer. Jeg har flere sukker- og hvedefrie opskrifter på min blog hvis du er fristet.

  Jeg har ikke selv PCO (så vidt jeg ved), men jeg forsøger at undgå gluten og sukker for det meste pga. jeg let får ondt i maven. Hvis det er nogen trøst, så bliver det meget lettere efter bare et par uger på diæt…

  Tanker fra det svenske,
  M

  Svar
 28. Anonymous

  Jeg synes du skal se det som en god chance for at indføre sund livsstil. Ud med sukker og hvede og ind med masser af motion. Du vil elske hvad det gør for din krop og humør. Nydelse er også når kroppen er fuldstændig gennembanket af træning og du efter badet sænker dig i sofaen med laks og et stort glas vand. Dette er skrevet i den allerbedste mening. Jeg ønsker dig alt godt.

  Svar
  1. Ida

   Tak for din kommentar. Jeg træner skam, men det bliver nu aldrig min opfattelse af nydelse ;) Men med målet for øje kan man affinde sig med meget.

   Svar
 29. Ann-Christine

  Kære Ida,
  Min søster har også PCO (eller rettere (PCOS) og det var også i starten et tab for hende at skulle undvære de ting. Efter noget tid fandt hun faktisk ud af at hun slet ikke kunne tåle sukker, hun blev faktisk rigtig dårlig tilpas hvergang hun spiste noget som indeholdt sukker. Honning blev en fin erstatning og i løbet af noget tid så indrettede hun sig med diagnosen og hun er et værre madøre ligesom mig ;) Hun spiser sund, lækker mad af gode råvarer, høj kvalitet og fyldt med smag og lækkerier. Slet ikke pseudomad ;) Og slet ikke noget light, pulver eller anden erstatningsføde. Selvfølgelig ikke kager, slik og den slags.
  Fordi hun interesserer sig for mad og luksuslivsstil, så fik hun med tiden en helt fin hobby ud af at vende det til noget som nu er lækker livsstil
  Jeg vil da også synes det var virkelig ærgeligt at skulle undvære sukker, men indimellem kører jeg en sukkerfri periode og så er min søster virkelig god inspiration for mig (nemlig at det stadig kan være luksus) :)
  Stort kram til dig, Ida. Jeg er ikke i tvivl om at det er en hård omgang, men jeg tror sagtens du om noget tid kan se lyset i den nye livsstil

  Svar
  1. Ida

   Det er i hvert fald surt at gå fra at kigge efter øko mærker til “nul sukker og hvede”, når man handler ind. Men jeg er optimistisk. Dog tror jeg ikke, at jeg kan undvære light og sødemidler, men nu må vi se. Din søster lyder sej.

   Svar
 30. Jannie

  Kære Ida
  Jeg er en af dem, som også følger din blog uden at have en selv. Og jeg har også PCO (eller PCOS) faktisk, og kender alt til, hvad du står i. Jeg mener, at min læge fortalte mig, at der er 3 ud af ti (eller var tallet højere – nu bliver jeg i tvivl), som har PCO, men mange har det uden at vide det. Jeg fandt ud af det, da jeg gerne vil være gravid, og begyndte herefter på Metformin, gik til zoneterapi og fik til sidst en dygtig diætist til at lægge en kostplan for mig. Diætisten (http://www.diaetist8000c.dk/) ved rigtig meget om PCO og det hjalp virkelig, at hun lagde en plan for MIG med udgangspunkt i hvad JEG kunne lide at spise. Det hjalp og med kun lidt homonindsprøjtninger blev jeg gravid og har i dag tre dejlige piger (en fra 2008 og to fra 2011 – ja, vi blev ivrige til sidst :-)! Jeg ved jo naturligvis ikke, om graviditet også er målet for dig, men du skal bare vide, at det KAN lykkes og gør det for de fleste, som har PCO. Kostplanen har jeg i baghovedet den dag i dag, men lever ikke 100 % efter den. Held og lykke – hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet, så kan jeg svare dig i en mail. Kh. Jannie :-)

  Svar
 31. Karina

  Kære Ida. Stort klem til dig. Kan godt forstå du vil lide et afsavn, men jeg tænker også som de andre at du når tilvænningen og tankerne om at det bare er sådan der er, har lagt sig lidt, kommer du stærkt igen. Hvis man først er kreativ i et køkken tror jeg ikke at man kan lade være, selvom der kommer nogle begræsninger.
  Tak fordi du deler dine tanker.

  Svar
 32. Anonymous

  Hej,
  Jeg læser din blog med stor fornøjelse.
  Har ikke selv pco, men da jeg gerne ville være gravid sidste år, kom det ikke med det samme, så jeg gik den alternative vej og stødte blandt andet på bogen spis dig gravid. Det er pco kost og så gik jeg igang med at søge alternative opskrifter. Så kan anbefale bloggen pcoliv, bøgerne spis maven flad og spis dig gravid.

  Så hvad end dit formål er kan jeg anbefale opskrifterne.

  Undskyld det rodet indlæg, men er så heldig at jeg nu har ammehjerne;)

  Pøj pøj med projektet.

  Svar
 33. Céline

  Hiii Ida
  BAre lige et enkelt lille bitte råd, for at få det til at være lidt nemmere i længden – eller det virkede i hvert fald for mig da jeg omlagde til Low Carb ;)

  Hvis du er vant til at spise ting med sukker og hvedemel – så tror jeg det er nemmest at tage en TOTAL kold tyrker på de ting i et par uger. Det bliver langt nemmere at styre og man har faktisk nærmest ikke lysten, hvis du først kommer i bund.

  Jeg tror det er svære at styre hvis man hele tiden får lidt. Jeg kan godt spise noget en gang imellem, hvis der nu er noget specielt, men i hverdagen holder jeg mig fra det. Bare så man ikke kommer ud i afhængighed, hvilket det jo realt er :)

  Held og lykke med det <3
  Knus C

  Svar

Skriv en kommentar