Jordbær/koldskål is

Lige siden jeg sidste år på en varm sommerdag i Århus smagte Paradis is’ jordbær/koldskåls variant, har jeg haft lyst at prøve at gøre dem kunsten efter. En is med de to ting, som kombinerer mine to sommerlivretter, kan det blive meget bedre?

Jeg har været heldig at få fingre i et eksemplar af Ismageriet, skrevet af Kim Tøvlesø Simonsen, ejer af Ismageriet på Amager. Bogen er gennemført retrolækker, ligesom iskiosken også skulle være en oplevelse udover det sædvanlige. Det der adskiller Ismageriets opskrifter fra de opskrifter, jeg hidtil har lavet, er, at iscremen er baseret på mælk og ikke fløde. Det har betydning for fedtprocenten og smagen, som er mindre fed, men det kræver også nogle ekstra ingredienser for at undgå iskrystaller, pga. det høje indhold af vand i mælk. Der er et rigtig godt teoriafsnit i bogen, men det korte af det lange er i hvert fald, at man er nødt til at indkøbe lidt specielle ingredienser, før man kan bruge bogens opskrifter. Det er ikke specielt dyre ting, og det er helt sikkert umagen værd.
Der er det lidt specielle ved at lave is med koldskål, at det ikke har godt af at blive opvarmet, og derfor er man nødt til at afvige lidt fra bogens grundopskrift. Her kommer min fremgangsmåde, jeg er på ingen måde proff, men den fungerede for mig.
1. dag
300 g. jordbær rengøres og vendes med 50 g. sukker og står natten over.
Afvej følgende ingredienser:
1 l. god koldskål
4 g. cremodan isstabilisator
40 g. dextose/druesukker
100 g. skummetmælkspulver
200 g. sukker
30 g. flydende glukose
3 æggeblommer
1 dl. piskefløde
Fløde, glukose og mælkepulver sættes over i en gryde og opvarmes indtil glukosen er smeltet. Tilsæt stabilisatoren blandet med sukkeret samt æggeblommerne og varm op til 84 grader under konstant omrøring.  Hæld massen over i en skål, da gryden holder på varmen, og bland det godt med koldskålen. Stil på køl til dagen efter.
2. dag
Hæld væsken fra jordbærrene og blend dem til en ensartet masse. Bland de blendede bær med iscremen, rør godt rundt eller blend evt, og så er massen klar til at blive kørt på ismaskine.

6 tanker om "Jordbær/koldskål is"

  1. Marie

    Da jeg boede i kbh, var det tæt på ismageriet, og sikke et skønt sted at ha i nabolaget, det kan varmt anbefales :-) og din is ser bestemt også lækker ud!

    Svar
  2. Pernille

    Mmm det ser rigtig lækkert ud! Ovenpå en skøn solskinsdag som den vi har været heldige med i dag kunne jeg godt bruge en portion :o)

    Svar

Skriv en kommentar