New York cheesecake with a twist of lemon

Da jeg holdt familiefødselsdag i sidste uge, havde jeg ikke så mange ideer til menuen, udover at jeg vidste med sikkerhed, at jeg ville prøve at lave en cheesecake ligesom den jeg fik på Barcomis. De fleste cheesecakes har en sprød kiksebund, men jeg kan godt lide, når bunden i stedet er en blød spongecake. Det var lidt af en satsning, da jeg hverken havde en præcis opskrift eller erfaring med at lave cheesecake. Jeg havde lidt ærefrygt overfor cheesecake, for jeg har hørt masser af historier om mislykkede kager, hvor fyldet ikke vil stivne. I denne udgave bliver fyldet bagt, og det hjælper det til at blive fast i kødet, så det kan næsten ikke gå galt.
Egentlig kan jeg slet ikke lide sådan noget smøreost, og derfor var det først i sommers i USA, jeg dristede mig til at smage en. Stor, stor fejltagelse, tænk alt det cheesecake jeg har snydt mig selv for. Når bare fyldet er smagssat med et eller andet, forsvinder den udprægede smøreostsmag, og i stedet har man en lækker syrlig smag, som sagtens kan tåle et fedt modspil. Jeg har dog holdt mig til citronen, som jeg elsker i desserter, og tro mod forbilledet fra Barcomis.
Den skal helst laves dagen før, så den har tid til at sætte sig.
Obs! Denne opskrift er til en springform med diameter 26. Hvis din form i stedet er 28 cm vil jeg anbefale at lave 1 1/2 portion bund, så den ikke bliver for tynd.

Bund:
150 g. hvedemel
1/2 tsk. bagepulver
50 g. sukker
50 g. smør
1 æggeblomme
Opvarm ovnen til 150 grader.
Rør mel, bagepulver, sukker og smør sammen indtil det har en sandet konsistens. Tilsæt æggeblommen og rør indtil den er optaget. Det vil stadg være sandet, men lidt mere fugtigt.
Smør en springform med smør og tryk og pres dejen ned i formen, indtil den er en tæt bund. Bag den i 20 minutter og lad den afkøle.

Fyld:
600 g. flødeoste (jeg brugte Philidelphia original)
165 g. sukker
1/2 tsk. vaniljeekstrakt (eller et drys vaniljepulver fra Urtekram)
saft fra 1/2 citron
3 æg

Pynt:
1/2 glas lemoncurd (fx. fra Irma)

Pisk flødeost, sukker, citronsaft og vanilje ved lav hastighed indtil det har en tyk og jævn konsistens. Tilsæt et æg af gangen lad det blive helt optaget, inden du tilsætter det næste. Til sidst kan der skrues lidt op for tempoet for at gøre cremen luftig. Blandingen skal være jævn og cremet, og når den er det, skal du stoppe med at piske. Køres massen for længe, kan osten finde på at skílle.
Hæld blandingen over den kolde bund og sæt springformen indeni et ildfast fad. Dette fad sættes i en bradepande som er fyldt op med vand, så det når 2/3 op af fadets sider. Altså: kagen ned i et fad som sættes ned i en bradepande med vand. Bag kagen 30-40 minutter, indtil den har fået lidt gylden kulør og den vil have sat sig langs kanten, men må stadig gerne skælve i midten, for den stivner, når den køler af.

Når den er afkølet, fordeles lemon curden i et jævnt lag, og kagen stilles i køleskab natten over. Enjoy!

9 tanker om "New York cheesecake with a twist of lemon"

 1. Stinemor

  Mmmhh! Den ser godt nok lækker ud. Jeg er VILD med cheesecake og har sikkert været den, der har spist al den cheesecake du har sprunget over :-)

  Min favorit er med mango og passionsfrugt. Det er SÅ godt. Mums!

  Svar
  1. Ida

   Helt klart velegnet som fødselsdagskage! Det er en fyldig kage, men den er ikke tung eller vammel pga. citronen.

   Svar
 2. Snullemor

  Hej Ida… tænderne løber jo i vand… men sig mig: Hvad er forskellen mellem sprød kiksebund og sprød spongecake?
  Forresten: Kender du Hummingbirds cheesecake-brownie med hindbær? Tænkte bare… nu du er bagud i cheesecakerationeringen og måske skal have noget indhentet…. ; )

  Svar
  1. Ida

   Kiksebunden er sprød, men denne spongecake bund er blød.
   Ja, jeg kender (og elsker) den opskrift og deres kagebog generelt! Lavede cheesecake-brownien til nytår, det var virkelig et hit.

   Svar

Skriv en kommentar