Berlin: Out and about

Det er gået op for mig, at jeg er nødt til at dele mine Berlin tips lidt op, for at det ikke skal blive et stort kaotisk rod. – For begrænse mig kan jeg åbenbart ikke. Derfor kommer her første del, som har fokus på alt det, man kan bevæge sig ud i byen at se og opleve. 
Men mon ikke I godt kan holde til en overflod af Berlin billeder?

Berlins vartegn nr. 1, det vanvittige, futuristiske, fuldstændig fantastiske Fernsehturm på Alexanderplatz. Bygget af DDR som en hån mod vesten, nu samlingspunkt for hele byen (og horder af turister i kilometer lange køer). Jeg er vild med tårnets skøre form, og ikke mindst den varme følelse af genkendelse, når tårnet pludselig titter frem bag hustagene. En tur derop er såmænd spændende nok, men har den store fejl, at lige netop tårnet mangler i udsigten.

Hvis man er på Alexanderplatz kan man passende spadsere hen mod museumsinsel for at se Berliner Dom, i alt dens bombastiske herlighed.

Kino international på DDR pragtboulevarden Karl Marx Allee udemærker sig ved sin spændende arkitektur, hvor førstesalen svæver udover fortovet.

Rundt omkring i byen er der nedfældet snublesten, brosten med en graveret messingplade. Stenene ligger foran ofre for holocaust tidligere boliger og fortæller ofrenes navne, fødselsdato, samt årstal for deportering og død. Det lyder måske banalt, men stenenes placering og de få oplysninger gør det enormt konkret og nærværende, i kontrast til de svimlende høje dødstal, som man ofte fokuserer på.

Vi ankom søndag eftermiddag og kunne dermed lige akkurat nå et smut på et af Berlins berømte loppemarkeder. Vi valgte det på Boxhagener platz, da det ligger i Friedrichschain, ligesom vores hotel. Det var bestemt et besøg værd, ikke mindst for at kigge på de besøgende, og der var lækre retro sager at vælge imellem.

Især i bydelene Prenzlauer Berg og Friedrichschain er grafittimalerne flittige, ligesom street arten har bevæget sig ind i gallerierne. Meget af det er bestemt værd at kigge nærmere på.

Muren er dårligt til at komme udenom på et besøg i Berlin, og det lille museum Haus am checkpoint Charlie gør det faktisk rigtig godt. Museet leverer et historisk overblik, men mere interessant er deres udstilling med østtyskerne flugtforsøg over, under og gennem muren. Tæt på, i Niederkirchnerstrasse, er et langt stykke af muren bevaret. Overfor kan man få stillet sin trang til at kigge på trabanter, da det er startsted for byrundture i de gamle biler.

Den sekssporede Karl Marx Allee er bombastisk, voldsom, firkantet og det ypperste indenfor DDR arkitektur, på godt og ondt. Jeg synes om farverne og de mange linjer som fliser, vinduer og bygninger danner. Mine favoritter er Kino international og Cafe Moskau, som ligger overfor hinanden ved u-bahn Schillingstrasse.

I Oranienburgerstrasse 54 ligger Kunsthaus Tascheles, et sønderbombet stormagasin nu overtaget af kunstnere og omdannet til spillested, galleri og værksted. Men for mig var den helt store attraktion selve bygningen med de skærende kontraster mellem fordums storhed, krigens ødelæggelser og de nye beboeres grafitti dekoration.

Kig op! Der er masser af charmerende skilte, arkitektoniske detaljer og andre påfund, som kan få dig til at trække på smilebåndet.

26 tanker om "Berlin: Out and about"

 1. Lone

  Skønne billeder af en by som uden tvivl er et besøg værd..

  Har vist lagt en kommentar under et tidligere indlæg.. Nu kan jeg ikke finde det.. dygtig pige..

  Har skrevet om mit blogtræf.. måske det var noget for dig.
  Lone

  Svar
  1. Ida

   Kommentaren ligger under sidste indlæg :o)
   Tak for indbydelsen, jeg må lige vente lidt med svar, for der er en del fødselsdage (min egen inkl.) lige deromkring.

   Svar
 2. sannepkunst

  Vi var i Berlin sidste sommer, med børnene i 7 dage. Flot by, dejlig kunst. Et stort plus hvis man behersker lidt tysk,
  for de kan ikke ret godt engelsk.
  Flotte billeder du har fået taget (0:

  Svar
  1. Ida

   Tænk, vi synes netop at de var ret gode til at snakke engelsk. Men jeg fik nu også afprøvet mit gamle, rustne tyske, det var nu ret sjovt.

   Svar
 3. Gry

  Skønt med skønt på! Jeg glæder mig allerede til næste afsnit i din Berlin-føjleton.

  Bonus-spørgsmål: Hvad hed jeres hotel?

  Svar
  1. Ida

   Vi boede på Ostel der ddr hostel i Friedrichschain. Det er et hostel indrettet med gamle 70’er ting, rigtig sjovt. Og yderst billigt, vi har betalt ca. 1400 kr for fire overnatninger i dobbeltværelse med privatbad. Kæmpe værelse og pænt og rent.

   Svar
  2. Kolorista

   Tak for bolig-tippet – jeg er på jagt efter et godt sted når jeg skal afsted med en veninde næste år – og syns let de alm. steder blir for… almindelige ;-) KH lisbeth

   Svar
  3. Gry

   Det lyder da som et rigtig hyggeligt hostel – og bestemt billigt :) Det vil jeg huske næste gang, jeg skal til Berlin.

   Tak for en fin blog.

   Svar
 4. Annchen

  Skønne billeder fra yndlingsbyen..:) Man er vel tysklærer;)
  Jeg må snart derned igen..
  Glæder mig til at se endnu mere – sidder bare og suger til mig.. Og seriøst overveje om ikke restskattepengene skal bruges på en tur derned til sommer;)

  Svar
  1. Ida

   Det synes jeg da! Hedder det sig ikke også at Berlin er meget børnevenlig?
   Puha jeg kom godt nok på arbejde med mit rustne tysk et par gange…

   Svar
  1. Ida

   Tusind tak Linda, det var en ualmindeligt sød besked at få. Måske jeg skal titte lidt mere frem herinde – det er faktisk også lidt hyggeligt.

   Svar
 5. Anonymous

  Skønne billeder og dejligt med en personlig guide! Jeg skal til Berlin her d. 16., så skal helt sikkert benytte mig af dine tips og tricks :) Hvis der er ét sted man ikke må mise i Berlin, hvad er det så? Og ét spisested? :D
  En anden sag: jeg leder desperat efter din libertine taske, men efter eikon er lukket er der øjensynligt ingen forhandlere i Århus….. Har du købt din i Aalborg? Ellers må jeg forbi shoppen i Berlin og lede. Tak for dine inspirerende inputs, gode stil og glimt i øjet :)
  Kh Kat

  Svar
  1. Ida

   Så skal du tage gåturen på Karl Marx Alle. Eller tage på loppemarkeder. Mht spisesteder har jeg skrevet om en del gode steder, det vil jeg anbefale ig at læse. Men Transit og Aunt Benny vender jeg tilbage til gang på gang.
   Mht min taske kom den jo frem her i efteråret, så den kan være svær at opstøve. Mit bedste bud er webshops eller trendsales. Jeg kender ikke nogen forhandler af mærket i Aalborg, desværre. Samsøe Samsøe i Friis har en lille smule til herrer, men det hjælper jo ikke.

   Svar
 6. camillemilk

  Flotte billeder og dejlig tekst.

  Når vi er i Berlin bor vi oftest i en lejlighed på Peders Burg Strasse lige ved Frankfurter Tor, så jeg genkender lidt af dine billeder. Ofte går vi fra Frankfurter Tor og ind til Alexander Platz. Det er en flot tur, med meget historie og dejlig fredelig for turister ;-). Jeg kender ikke loppemarkedet du skriver om, men vil tjekke det ud. Tak for info.

  På min blog har jeg lige skrevet om Indisk mad i Berlin, mon ikke også i har været på Simon-Dach-Strasse og spise, når I begår jer i Friedrichshain :-)

  En spændende blog du har her, den glæder jeg mig til at læse mere fra.

  Kh Camille.

  Svar
  1. Ida Forfatter

   Tak for din kommentar, du rammer lige ned i et anfald er Berlin længsel, jeg lider af for tiden :)

   Svar

Skriv en kommentar