Sur pizza

Ligesom omtrent halvdelen af blogland har jeg også gang i et surdejsprojekt. Mit mål for øje er dog ikke brød, men snarere pizza. To gange har jeg været på Mother, og efter min mening findes der ikke bedre pizzaer. – Og jeg længes efter en københavnertur, så jeg igen kan sætte tænderne i en pizza i de hyggelige lokaler! Jeg er bestemt ikke vokset fra den alder, hvor pizza er livretten, i hvert fald ikke så længe det er i kvalitetsvarianten som på Mother. Den træfyrede ovn og deres udgaver af fyld kan jeg ikke gøre dem efter, men den særlige bund med surdej, har jeg længe gerne ville prøve at efterligne.

Mens jeg ventede på at surdejen skulle blive klar, tog jeg Meyers husmoderservice med på råd om, hvor meget surdej, der skal i dejen. Jeg synes virkelig, det er flot, at folkene i Meyers madhus tager sig tid til at svare på alverdens spørgsmål, og endda lover svar indenfor få dage. Og præcis som lovet fik jeg svar og gode råd med på vejen, selvom de ikke selv havde afprøvet pizza med surdej. På hjemmesiden findes også en bunke opskrifter og tips, og for mig er det super inspirerende, at de deler ud af viden og guldopskrifter, fremfor at beskytte hvad der vel med rette kan kaldes forretningshemmeligheder.
Jeg tog udgangspunkt i opskriften på pizzadej fra Meyers bageri, men erstattede noget af væsken med surdej. Hvis man er helt pjattet med smagen af surdej kan man selvfølgelig skrue op for mængden, men denne balance passede til mine smagsløg. Surdejen gav dejen en mere sammensat smag, som var en kærkommen afveksling fra den sædvanlige smag af hvede.

Til 4 små pizzaer bruges:
1 1/2 dl. vand
5 g. gær
1 dl surdej
10 g havsalt
1/2 dl olivenolie
400-500 g hvedemel (jeg brugte max 350 g. af typen tipo 00)
Som blandes i nævnte rækkefølge og æltes, først på maskine, siden med håndkraft. Derefter deles dejen i de fire boller som overtrækkes med film (jeg giver det lige en tur under hanen, så det er vådt) og stilles i køleren til hævning i et døgn. Dejen bliver lækker og elastisk, helt perfekt at rulle ud (og det er snyd at bruge kagerulle!).
Idag blev fyldet bestemt af, hvad vi havde af rester. Lidt kogte kartofler blev marineret i olie, hvidløg og rosmarin, inden de blev stegt gyldne og let sprøde på panden. Vores lokale slagter er begyndt at lave pancetta, og det havde vi nogle skiver af, som ligeledes blev forstegt på panden, inden det hele blev smidt på pizzaen sammen med tomatsauce og kuglemozzarella. Pizzaen blev bagt ti minutter ved 200 grader på en bagesten som var varmet op for fuld hammer forinden.

Næste gang vil jeg prøve en pizza bianco, altså pizza uden tomat, selvom jeg egentlig er lidt skeptisk. Har du smagt hvid pizza?

15 tanker om "Sur pizza"

 1. Anne

  Mother laver nemlig de bedste pizzaer! Men jeres ser nu også meget god ud:)
  Jeg kan ikke helt forestille mig en pizza uden tomat, men det glæder jeg mig til at høre om!

  Svar
 2. Differentia

  Det lyder lækkert. Jeg har ikke før stiftet bekendtskab med surdejs pizzaer. Hvid pizza derimod.. Vi får en pizza med mascarpone i stedet for tomat med kartofler, rucola, rød peber, løg, pesto, frisk mozarella og det er guf og forestiller mig at den vinder endnu mere med en lidt mere rustik bund som din surdejsbund. Det skal jeg helt sikkert prøve.

  Svar
  1. Ida

   Jeg kan godt lide mascarpone sammen med fx stærk salami, men det lyder lidt overvældende at erstatte tomat med det…
   Men du skal helt klart prøve surdejsbunden.

   Svar
 3. Ann-Christine

  Jeg kunne ikke være mere enig, pizza på Mother er fantastisk. Jeg elsker hvid pizza med super tynde skiver kartoffel, frisk mozzarella i tynde skiver og rosmarin, når den kommer dampende varm ud af ovnen kommes en tynd stribe frisk olivenolie på, ohhh my ….. Bliver helt sulten igen :)

  Svar
  1. Ida

   Sådan en pizza laver vi også tit, men med tomat. Jeg frygter, det bliver lidt tørt? Men min nysgerrighed er vakt, jeg må prøve det.

   Svar
 4. Marian N. Larsen

  Uhmn dejligt med en opskrift på noget-med-surdej! Jeg er nemlig ikke særligt god til at bage rugbrød, som vel er det mest oplagte.

  Pizza Bianco er en af mine nye favoritter. På min blog har jeg en opskrift, som du kan teste. Det er en god variation til de gode klassiskere med skinke, oksekød, etc. Vi bager tit 3-4 forskellige så der er lidt forskelligt at vælge imellem. OG noget godt til dagen efter…

  Svar
 5. Tilde

  Hej!
  Ja, jeg har smagt pizza in bianco, altså aldrig inden jeg for snart 2 år siden flyttede til nordItalien og jeg var osse meget skeptisk. Men jeg var en af de piger som, selvom jeg har en rigtig go appetit, ikke altid ku spise en hel pizza og tit fik det meget tungt ihvertfald indtil jeg prøvede en af de hvide, mums!! Tit er der en anden slags ost i spil, ricotta, mascapone eller certosa, den slags oste der ikke smelter men flyder lidt ud. Der er lidt olie på bunden tror jeg og så jo altså mozzarella under fyldet, min yndlings er primavera med certosa, friske tomater, mozerella, rucola og lidt parmesan flager, det er bestemt ikke tørt.
  Nå det blev et laaaangt indlæg men du ramte lige i min livret hehe. Spændende med den surdej!!

  Svar
 6. Mette

  Spændende med surdejs pizza :) som en ekstra pizza har jeg et lækkert forslag. Du blander olie med groft salt og hvidløg og smører det på bunden og så drysser du ost på. Mums! Det er selvfølgelig ik sådan et helt måltid, men lækkert som snack :)

  Svar
 7. Ditte-Marie Clemmesen

  Det lyder lidt som tarte flambee eller flam kuchen, som det også hedder. Smøreost, løg og bacon.
  Jeg skal i hvert fald prøve denne opskrift på pizzabund – SKAL der gær i, eller kan man klare sig uden?

  Svar
  1. Ida

   Alle opskrifter med surdej, jeg har prøvet, har også indeholdt en lille mængde gær. Jeg ved desværre ikke nok om kemien til at kunne sige, om gær kan undværes. Måske du kunne spørge Meyers husmoderservice?

   Svar

Skriv en kommentar